Houba Chaga a její výhody

Houba Chaga a její výhody

Inonotus obliquus neboli Chaga je velmi ceněná pro své silné účinky. Po staletí se používá v různých částech světa a nyní změnila svět zdraví, protože se používá v práškových a kapslových doplňcích stravy, které poskytují tělu obrovskou podporu. Funkční houby, jako je chaga, jsou snadno dostupné a představují skvělé přírodní doplňky stravy, které lze zařadit do každodenní rutiny. 

Chaga je bohatá na antioxidanty a má silné vlastnosti podporující imunitu, které mohou dokonce pomoci se stresem, kvůli kterému může mít na tělo vážné následky, pokud se neléčí.

O funkčních houbách

Funkční houby mají nepřeberné množství výhod, které jsou v našem stále více stresujícím moderním životě ještě důležitější a aktuálnější. Jsme zaplaveni fyzickými, emocionálními a environmentálními stresory, které mohou oslabit náš imunitní systém a urychlit stárnutí. 

Tyto druhy hub pomáhají podporovat imunitní systém mimo jiné díky svým silným antioxidačním a imunomodulačním sloučeninám.

Historie houby chaga

Chaga je houba uhlíkové barvy, která ve volné přírodě roste převážně v chladných lesích tajgy v Rusku, Skandinávii, Koreji, Japonsku, USA a Kanadě. Na první pohled se může zdát, že houba žije paraziticky z kmene břízy a několika dalších druhů stromů mírného pásma, na kterých se jí daří, ale není tomu tak - naopak, sdílí vztah se stromem, se kterým může žít roky, zatímco chaga roste podél jeho kmene a větví. 

Domorodí obyvatelé žijící v blízkosti Uralu v Rusku byli jedni z prvních, kteří využívali zdraví prospěšné účinky houby chaga. Nyní jsou díky patentovaným metodám pěstování, které zachycují přirozeně se vyskytující bioaktivní sloučeniny houby a zároveň ji zpřístupňují mimo její omezený výskyt ve volné přírodě, zázračné účinky chaga dostupné mnohem širšímu okruhu lidí.

 

Výhody

V tomto článku se podíváme na potenciální zdravotní přínosy houby chaga a na výzkumy, které za těmito tvrzeními stojí.

1. Superpotravina s vysokým obsahem živin

Houby chaga obsahují širokou škálu vitaminů, minerálů a živin, včetně:

  • vitamíny skupiny B
  • vitamín D
  • draslík
  • rubidium
  • cesium
  • aminokyseliny
  • vláknina
  • měď
  • selen
  • zinek
  • železo
  • mangan
  • hořčík
  • vápník

 

2. Zpomalení procesu stárnutí

Oxidační stres způsobuje fyzické příznaky stárnutí, jako jsou vrásky, povadlá kůže a šedivé vlasy. Vystavení slunci, znečištění a dalším zdrojům poškození vytváří příliš mnoho volných radikálů, které tělo nedokáže neutralizovat, což urychluje proces stárnutí pokožky.

Teoreticky by dodávání většího množství antioxidantů tělu mohlo zpomalit proces stárnutí, nebo dokonce zvrátit viditelné známky stárnutí.

Ačkoli žádný výzkum jednoznačně nespojil chaga s účinky proti stárnutí, její účinnost v boji proti jiným formám oxidačního stresu naznačuje, že by mohla také bojovat proti stárnutí.

 

3. Snižování hladiny cholesterolu

Houby chaga obsahují mnoho antioxidantů, které mohou snižovat hladinu lipoproteinu o nízké hustotě (LDL), tzv. špatného cholesterolu.

Vysoká hladina cholesterolu je významným rizikovým faktorem srdečních onemocnění, takže houby chaga by mohly být užitečné v boji proti kardiovaskulárním chorobám.

 

4. Prevence a boj proti rakovině

Některé studie naznačují, že houby chaga mohou zpomalovat růst některých rakovinných buněk.

Vědci stále častěji berou vážně možnost, že houby chaga mohou být schopny předcházet rakovině a zpomalovat její růst.

Chaga je bohatá na antioxidanty, což jsou chemické látky, které pomáhají předcházet poškození buněk způsobenému volnými radikály nebo oxidanty. Když tělo není schopno produkovat dostatek antioxidantů, aby tomuto poškození zabránilo, dochází k oxidačnímu stresu. Oxidační stres může způsobit rakovinu a řadu dalších zdravotních problémů.

Studie z roku 2010 zjistila, že chaga dokáže zpomalit růst buněk rakoviny plic, prsu a děložního čípku v Petriho misce. Stejná studie také zjistila, že chaga zpomaluje růst nádorů u myší.

Studie z roku 2009Trusted Source zjistila, že triterpeny, sloučeniny obsažené v chaga a některých dalších houbách, způsobují sebedestrukci nádorových buněk. Na rozdíl od jiných způsobů léčby rakoviny se však nezdá, že by čaga poškozovala zdravé buňkyDůvěryhodný zdroj.

Ačkoli i další studie zjistily podobně slibné výsledky, všechny byly provedeny na zvířatech nebo v laboratoři. Aby bylo možné přesvědčivě prokázat protirakovinné účinky chaga, budou muset vědci provést rozsáhlé studie na lidech.

 

5. Snížení krevního tlaku

Výzkum naznačuje, že oxidační stres je faktorem, který přispívá k vysokému krevnímu tlaku. Lidé s vysokým krevním tlakem jsou náchylnější k infarktu, mrtvici a dalším kardiovaskulárním zdravotním problémům.

Antioxidanty obsažené v chaga by mohly hrát potenciální roli při snižování krevního tlaku a prevenci špatného kardiovaskulárního zdraví.

 

6. Podpora imunitního systému

Cytokiny jsou chemickými posly imunitního systému. Jsou to bílkoviny, které hrají důležitou roli při stimulaci bílých krvinek, které jsou první linií obrany imunitního systému proti řadě onemocnění.

Některé výzkumy. Důvěryhodný zdroj na myších naznačují, že chaga může pomáhat regulovat produkci cytokinů a podporovat imunitní systém tím, že pomáhá buňkám vzájemně komunikovat. To by mohlo pomoci v boji proti infekcím, od lehkých nachlazení až po život ohrožující nemoci.

 

7. Boj proti zánětu

Když tělo bojuje s nemocí, zánět tento boj podporuje. Někdy však zánět přechází z krátkodobého útoku v chronický zdravotní problém.

Některá onemocnění, zejména chronická, jako je revmatoidní artritida, jsou spojena se zánětem. Nedávný výzkum. Důvěryhodný zdroj naznačuje, že některé stavy, které nejsou považovány za zánětlivé, včetně deprese, mohou být částečně způsobeny chronickým zánětem.

Úloha chagy při regulaci produkce cytokinů může také pomoci kontrolovat zánět. To ukazuje na roli chaty v boji proti autoimunitním stavům a možná i některým dalším onemocněním.

 

8. Snižování hladiny cukru v krvi

Chaga může hrát roli i v boji proti cukrovce.

Studie z roku 2006 zjistila, že houby chaga mohou snižovat hladinu cukru v krvi u potkanů. Hlodavci byli geneticky modifikováni tak, aby měli cukrovku a byli obézní. Po osmitýdenní konzumaci hub chaga byla hladina cukru v jejich krvi nižší.

Ačkoli zatím nebyl proveden žádný výzkum na lidech, naznačuje to, že by čaga mohla v budoucnu přispět k alternativní léčbě cukrovky.

 

Rizika

Stejně jako u jiných doplňků stravy a léků i u chaga existují určitá rizika. Může vyvolat nežádoucí účinky a může nebezpečně interagovat s některými léky.

Protože chaga snižuje hladinu cukru v krvi, může být nebezpečná pro osoby užívající inzulin a jiné léky snižující hladinu cukru v krvi.

 

Aby člověk snížil rizika spojená s užíváním hub chaga, měl by zvážit následující:

Pokračovat v užívání všech předepsaných léků, protože chaga není náhradou tradiční medicíny.

Informujte lékaře o všech užívaných lécích. Stejně jako u jiných léků a doplňků stravy může chaga změnit účinnost různých léků.

Zapište si všechny nežádoucí účinky užívání chaga. Ačkoli je to vzácné, může chaga u některých lidí vyvolat alergickou reakci. Potíže s dýcháním, změny srdečního rytmu a ztráta vědomí jsou naléhavé lékařské situace.

Během užívání chagy se vyhněte užívání jiných bylinných doplňků, pokud lékař nedoporučí jinak.