6 výhod houby Reishi

6 výhod houby Reishi

Houba reishi, známá také jako Ganoderma lucidum a lingzhi, je houba, která roste na různých horkých a vlhkých místech v Asii. Po mnoho let byla tato houba základem východní medicíny. V houbě se nachází několik molekul, včetně triterpenoidů, polysacharidů a peptidoglykanů, které mohou být zodpovědné za její zdravotní účinky.

I když samotné houby lze konzumovat čerstvé, běžně se používají také práškové formy hub nebo extrakty, které tyto specifické molekuly obsahují.

Zdravotní účinky hub Reishi

Přestože jsou houby reishi pro většinu lidí obecně bezpečné, mohou mít některé vedlejší účinky – trávicí i jiné – a proto byste se před jejich užíváním měli poradit se svým lékařem. (To platí dvojnásob, pokud jste těhotná, kojíte, chystáte se na operaci nebo máte nějakou krevní poruchu či vysoký/nízký krevní tlak.)

Jakmile vám však lékař dá souhlas, existuje mnoho způsobů, jak mohou houby reishi potenciálně posílit vaše zdraví.

 

1. Posilují imunitní systém

Triterpeny v houbách mohou pomáhat snižovat krevní tlak a působit proti alergiím a jejich steroly mohou napomáhat vývoji hormonů, což vše podporuje funkci imunitního systému.

Tyto látky působící společně mohou podle výzkumů dokonce pomáhat odstraňovat zhoubné nebo předzhoubné buňky a zlepšují odolnost imunitního systému vůči těmto buňkám.

Některé studie ukazují, že reishi může ovlivňovat geny v bílých krvinkách a posilovat tak funkci imunitního systému. Tyto geny a jejich dráhy také přispívají k protizánětlivým účinkům. Některé kultury jdou tak daleko, že houbami reishi léčí pacienty s HIV, a to jako imunostimulantem prostřednictvím jejich beta glukanů, což jsou složité cukry.

Právě tyto změny imunitního systému vedou k dalšímu zdravotnímu přínosu hub reishi. Posílení imunitního systému pomáhá tělu bojovat nejen s infekcemi, ale i s mnoha druhy rakoviny.

2. Houby Reishi mohou zmírnit únavu

Houby Reishi jsou adaptogeny, tedy rostliny, které pomáhají tělu bojovat se stresem.

Po dvouměsíčním užívání doplňků stravy se u malé skupiny 132 osob s neurastenií zlepšily bolesti hlavy, závratě a únava. Osoby, které přežily rakovinu prsu, hlásily po jednom měsíci užívání prášku z hub kromě nižší úrovně úzkosti a deprese také zlepšení kvality života.

3. Boj proti rakovině

Výše zmíněné beta-glukany prokazatelně ve studiích zastavují růst a šíření rakovinných buněk. Polysacharidy a triterpeny mají podle četných studií také účinky zabraňující vzniku rakoviny. V jedné malé studii publikované v časopise Journal of Oncology se u pacientů s rakovinou užívajících houby reishi zmenšily nádory. Kromě prevence rakoviny může houba reishi dokonce zmírnit nevolnost související s chemoterapií a zlepšit ozařování.

Větší studie ukázaly, že houba může vést k odumírání rakovinných buněk a dalším opatřením proti rakovině. Mějte na paměti, že většina těchto studií byla provedena ve zkumavkách a nebyla měřena z hlediska úspěchu u lidí nebo dokonce u zvířat.

Reishi může mít na některé typy rakoviny lepší účinky než na jiné. Rakovina prostaty a tlustého střeva může reagovat na účinky houby reishi na testosteron, ale pro přesvědčivé důkazy je třeba provést další studie.

Předběžný výzkum ukazuje, že houba může zvyšovat aktivitu bílých krvinek označovaných jako přirozené zabíječské buňky, které v těle bojují proti infekcím a rakovině.

4. Mohou být dobré pro mozek

Výzkumy prováděné na zvířatech naznačují, že houby reishi mohou být léčivé při neurodegenerativních poruchách, jako je Alzheimerova choroba, a mohou být také schopny chránit mozek před záchvaty. K potvrzení této skutečnosti je však třeba provést ještě další výzkum.

5. Mohou být užitečné pro diabetiky

V jedné malé dvojitě zaslepené, placebem kontrolované studii bylo zjištěno, že houby Reishi snižují hladinu cukru v krvi – pravděpodobně inhibicí enzymu, který produkuje glukózu. Jiná skupina vědců navíc poté, co u testovaných osob pozorovala znatelné snížení zátěže ledvin a nižší hladinu cukru v krvi, dospěla k závěru, že houby reishi mohou u pacientů s cukrovkou předcházet ledvinovým komplikacím nebo je zastavit.

6. Antioxidační účinky

Bylo prokázáno, že antioxidanty chrání buňky před poškozením, snižují buněčnou mutaci a karcinogenezi a zároveň chrání imunitní buňky. Houby Reishi vykazují antioxidační aktivitu in vitro, a to v mnoha studiích. Jejich konzumace v doplňkové formě by mohla tyto antioxidační účinky zvýšit.

 

Existují nějaká rizika nebo vedlejší účinky konzumace hub reishi?

Mějte na paměti, že houby reishi mohou mít i některé nevýhody. Mohou způsobit toxicitu některých imunitních buněk a mohly by způsobit toxicitu jater. Reishi by také mohly mít vedlejší účinky, jako jsou žaludeční potíže nebo zažívací potíže nebo alergické reakce na reishi - sucho v ústech, svědění v ústech nebo v krku, zažívací potíže nebo krvavá stolice. Vzhledem k omezenému množství dostupných informací buďte při rozhodování, zda je pro vás reishi vhodná, opatrní, zejména pokud jste těhotní, kojíte nebo máte nízký krevní tlak či jiné krevní poruchy.

Pokud užíváte nějaké léky, poraďte se před užíváním reishy – pro jistotu – se svým lékařem.