CBGa vs CBG - Co to je a čím se liší?

CBGa vs CBG

Pokud se zajímáte o konopí určitě víte, že obsahuje různé druhy kanabinoidů. Každý jeden kanabinoid má své vlastní vlastnosti a potenciální léčebné účinky, které se od sebe navzájem liší. Nepochybně nejznámějšími kanabinoidy pro širokou veřejnost jsou THC a CBD.  

Tyto kanabinoidy byly v posledních letech významnými výzkumnými subjekty. V průběhu let ovšem vzrost zájem i o další kanabinoidy, jako jsou CBGa a CBG. V tomto článku se dozvíte více informací o těchto dvou kanabinoidech. Budeme diskutovat o jejich rozdílech a potenciálních výhodách.

 

Co je CBG?

Cannabigerol (CBG) je jedním z mnoha kanabinoidů přítomných v rostlinách konopí. V poslední době se CBG dostává do popředí pozornosti široké veřejnosti, především kvůli obrovskému potenciálnímu využití pro léčebné účely. Stejně jako CBD není ani tento kanabinoid psychoaktivní a nezpůsobuje „high“ stavy. Jako každý kanabinoid, CBG interaguje s endokanabinoidním systémem těla. Existují však nějaké rozdíly mezi CBGa a CBG?

 

Co je CBGa?

Kyselina kanabigerolová (CBGa) je dalším z mnoha kanabinoidů přítomných v rostlině konopí. Mnoho vědců označuje tento kanabinoid jako „matku všech fytocannabinoidů“. Je to v podstatě základní sloučenina rostliny konopí. Ale proč? Je to proto, že CBGa se rozpadá na jiné kanabinoidy, kyselinu kanabidiolovou (CBDa), kyselinu tetrahydrokanabinolovou (THCa) a kyselinu kanabichromenovou (CBCa). A co víc, CBGa je kyselý předchůdce CBG, což znamená, že CBGa se syntetizuje na CBG.

 

CBGrozcestnik


Jaké účinky má CBG?

CBG účinně integruje s endokanabinoidním systémem savců. tento systém se skládá z endokanabinoidů, jakož i kanabinoidních receptorů CB1 a CB2, které regulují tělesné funkce. Mezi dosud známé terapeutické výhody spojené s CBG patří: 

 

Protizánětlivé a analgetické účinky

Výrobky obsahující CBG mohou dle dosavadních studií pomoci při úlevě od bolesti, zejména u sportovců a lidí potýkajících se s chronickými bolestmi. Výsledky studií naznačují, že CBG může působit jako přirozený svalový "relaxátor", proto může pomoci řešit svalová poranění a chronické bolesti. Díky svým protizánětlivým účinkům, má CBG pozitivní vliv při léčbě zánětlivých onemocnění střev.


Antidepresivum a pomoc proti úzkostným stavů

Kromě toho, že CBG reaguje s endokanabinoidními receptory je agonistou 5-HT1A receptorů v těle. Díky tomu ovlivňuje uvolňování a příjem neurotransmiteru serotoninu, který slouží různým biologickým funkcím v těle, včetně regulace nálady. Užívání CBG tedy může mít antidepresivní a anti-úzkostné účinky. CBG může také ovlivnit uvolňování anandamidu, který se jinak nazývá „hormon blaženosti“ a je vyplavován když jsme šťastní. 

 

Antibakteriální, antimykotické a antimikrobiální účinky

Různé studie odhadují, že CBG má potenciálně antibakteriální, protiplísňové a antimikrobiální vlastnosti. Studie z roku 2008 ukázala, že CBG může zabíjet bakterie. Konkrétně eliminoval methicilin-rezistentní Staphylococcus aureus (MRSA). Tato bakterie způsobuje stafylokokovou infekci rezistentní na léky a je velmi obtížně léčitelná.


Neuroprotektivní vlastnosti

CBG má potenciální neuroprotektivní účinky. Může pomoci udržet mozek zdravý a zpomalit průběh kognitivních poruch. V roce 2015 proběhla studie na laboratorních myších s Huntingtonovou chorobou. Jeho výsledky ukázaly, že CBG má potenciál v léčbě neurodegenerativních poruch. Současné studie se na to dívají jako na léčbu Parkinsonovy a Alzheimerovy choroby.

 

kshutterstock1535206364


Léčba rakoviny

Existují výzkumy týkající se použití CBG u potkanů ​​s rakovinou tlustého střeva. Jeho výsledky ukázaly, že kanabinoid může mít protinádorové vlastnosti. Může pomoci zpomalit růst nebo progresi různých druhů rakoviny, včetně rakoviny prsu a prostaty. CBG může také stimulovat chuť k jídlu a může pomoci pacientům s rakovinou, kteří bojují se ztrátou chuti k jídlu v důsledku chemoterapie.

 

Léčba poruch funkce močového měchýře

Některé kanabinoidy mohou ovlivnit kontrakci močového měchýře. Studie ukazují, že z těchto kanabinoidů má CBG nejvýznamnější potenciál v léčbě poruch močového měchýře.


Léčba glaukomu

Stejně jako ostatní kanabinoidy může CBG snižovat nitrooční tlak v oku, takže je potenciálně účinný u pacientů s glaukomem.

 

0A8C1B00-8BA3-49E9-88B7-FC206F0D409E 2


Jaké účinky má CBGa?

 

Léčba kardiovaskulárních onemocnění

O léčebném potenciálu CBGa stále existuje málo výzkumů, přesto rané studie prokázaly užitečnost tohoto kanabinoidu při řešení komplikací spojených s cukrovkou a jejími komorbiditami. Studie ukázaly, že CBGa může inhibovat oxidační stres, který způsobuje srdeční problémy a další stavy. Léky se syntetickými inhibitory na tuto poruchu mohou mít na pacienty závažné vedlejší účinky, kdežto výsledky studií CBGa vypadají slibně. S dalšími výzkumy by se CBGa mohla stát atraktivní možností léčby bez závažných vedlejších účinků.

 

Léčba rakoviny tlustého střeva

Bylo zjištěno, že CBGa má cytotoxické účinky především u buňek rakoviny tlustého střeva. CBGa také ukázal potenciál při prevenci růstu a množení polypů, které se bez léčby mohou přeměnit na karcinomy. Studie jsou však stále neprůkazné.

 

Řešení metabolických poruch

Další studie věnující se pozitivním účinkům kanabinoidů ukázaly, že jedinci s metabolickými poruchami mohou užívat CBGa. V jedné studii vědci zkoumali úlohu CBGa při aktivaci receptorů aktivovaných proliferátorem peroxisomového proliferátoru (PPAR). Nesprávné fungování PPAR může vést k rozvoji onemocnění, jako je cukrovka nebo vysoká hladina cholesterolu / triglyceridů (dyslipidemie). Zdá se, že CBGa aktivuje PPAR, stimuluje metabolismus lipidů a tím snižuje akumulaci přebytečných lipidů.


Vedlejší účinky užívání CBGa a CBG?

O potenciálních vedlejších účincích těchto kanabinoidů je jen velmi málo informací. Jejich použití je však obecně bezpečné, zvláště pokud jsou užívány v terapeutických dávkách.

 

cbd-hemp-laboratory-tests-and-extraction-swiss-cristal-lab-slider-1


Interakce CBGa nebo CBG s některými léky?

Pokud užíváte jeden nebo více léků, je vhodné se před užitím produktů obsahující CBG nebo CBGa poradit se svým ošetřujícím lékařem.

 

CBGa a CBG - zákonnost

Často kladenou otázkou je, zda je užívání CBGa a CBG legální. Užívání konopí a jejich derivátů je legální pouze v některých státech, proto je důležité brát zřetel na místní legislativu. Každopádně uživatelé v České republice mohou být klidní, protože česká legislativa umožňuje užívání produktů obsahující CBG.


CBGa a CBG - shrnutí

CBG a CBGa jsou méně známé kanabinoidy, ale jejich potenciální výhody jsou slibné. Potenciální léčebné vlastnosti, které jsou společné pro CBG i CBGa, jsou úleva od zánětu a léčba rakoviny. CBG také ukázal potenciál v boji proti dalším nemocem, mezi které patří glaukom, dysfunkce močového měchýře, neurodegenerativní onemocnění a bakteriální infekce. Kromě rakoviny a zánětu se zdá, že CBGa má potenciál nabídnout budoucí lék na kardiovaskulární onemocnění.

cannabigerol-cbg-molecule-1024x377