Jaké jsou přínosy houby Lion's Mane?

Jaké jsou přínosy houby Lion's Mane?

Lion's Mane (Hericium erinaceus) je bílá houba kulovitého tvaru, která má dlouhé chlupaté ostny. Lidé je mohou jíst nebo užívat ve formě doplňků stravy. Výzkum naznačuje, že mohou mít řadu zdravotních přínosů, včetně snížení zánětů a zlepšení kognitivních funkcí a zdraví srdce.

Lidé v Asii používají tyto houby ke kulinářským i léčebným účelům. V obchodech se zdravou výživou se prodává extrakt z Lion's Mane ve formě doplňku stravy a zdá se, že houba i její výtažky jsou zdraví prospěšné.

 

Jaké jsou potenciální přínosy?

Lion's Mane může pomoci při následujících problémech:

1. Může chránit před demencí

Schopnost mozku růst a vytvářet nová spojení se s věkem obvykle snižuje, což může vysvětlovat, proč se u mnoha starších lidí zhoršují mentální funkce.

Studie zjistily, že Lion's Mane obsahuje dvě speciální sloučeniny, které mohou stimulovat růst mozkových buněk: hericenony a erinaciny.

Žádná studie sice neanalyzovala, zda je houba Lion's Mane prospěšná při Alzheimerově chorobě u lidí, ale zdá se, že posiluje duševní funkce.

Studie u starších osob s mírnou kognitivní poruchou zjistila, že konzumace 3 gramů práškové houby Lion's Mane denně po dobu čtyř měsíců významně zlepšila duševní funkce, ale tyto výhody zmizely, když se suplementace ukončila.

Schopnost Lion's Mane podporovat růst nervů a chránit mozek před poškozením souvisejícím s Alzheimerovou chorobou může vysvětlovat některé její příznivé účinky na zdraví mozku.

 

2. Pomáhá zmírnit mírné příznaky deprese a úzkosti

Až třetina lidí žijících ve vyspělých zemích pociťuje příznaky úzkosti a deprese.

I když existuje mnoho příčin úzkosti a deprese, chronický zánět by mohl být jedním z hlavních faktorů, které k nim přispívají.

Jedna malá studie u žen v menopauze zjistila, že každodenní konzumace sušenek obsahujících Lion's Mane po dobu jednoho měsíce pomohla snížit pocity podráždění a úzkosti, které samy uváděly.

 

3. Může urychlit zotavení po poranění nervového systému

Nervový systém se skládá z mozku, míchy a dalších nervů, které procházejí celým tělem. Tyto složky společně vysílají a přenášejí signály, které řídí téměř všechny tělesné funkce.

Poranění mozku nebo míchy může být zničující. Často způsobují ochrnutí nebo ztrátu duševních funkcí a jejich léčení může trvat dlouho.

Výzkum však zjistil, že extrakt z houby Lion's Mane může pomoci urychlit zotavení z těchto typů zranění tím, že stimuluje růst a obnovu nervových buněk.

4. Může zlepšit trávicí trakt

Vředy se mohou vytvořit kdekoli v trávicím traktu, včetně žaludku, tenkého a tlustého střeva.

Žaludeční vředy jsou často způsobeny dvěma hlavními faktory: přemnožením bakterie zvané H. pylori a poškozením slizniční vrstvy žaludku, které je často způsobeno dlouhodobým užíváním nesteroidních protizánětlivých léků (NSAID).

Extrakt z Lion's Mane může chránit před vznikem žaludečních vředů tím, že potlačuje růst H. pylori a chrání žaludeční sliznici před poškozením.

Několik studií zjistilo, že extrakt ze Lion's Mane může zabránit růstu H. pylori ve zkumavce, ale žádná studie netestovala, zda má stejné účinky uvnitř žaludku.

5. Snižuje riziko srdečních onemocnění

Mezi hlavní rizikové faktory srdečních onemocnění patří obezita, vysoká hladina triglyceridů, velké množství oxidovaného cholesterolu a zvýšený sklon k tvorbě krevních sraženin.

Výzkumy ukazují, že extrakt z Lion's Mane může některé z těchto faktorů ovlivnit a snížit riziko srdečních onemocnění.

Extrakt z Lion's Mane zlepšuje metabolismus tuků a snižuje hladinu triglyceridů.

Vzhledem k tomu, že obezita i vysoká hladina triglyceridů jsou považovány za rizikové faktory srdečních onemocnění, je to jeden ze způsobů, jak houby Lion's Mane přispívají ke zdraví srdce.

Extrakt z Lion's Mane také může pomoci zabránit oxidaci cholesterolu v krevním řečišti.

Oxidované molekuly cholesterolu mají tendenci ulpívat na stěnách tepen, což způsobuje jejich tvrdnutí a zvyšuje riziko infarktu a mrtvice. Snížení oxidace je proto prospěšné pro zdraví srdce.

Navíc Lion's Mane obsahuje sloučeninu zvanou hericenon B, která může snižovat rychlost srážení krve a snižovat riziko infarktu nebo mrtvice.

 

6. Pomáhá zvládat příznaky cukrovky

Cukrovka je onemocnění, které vzniká, když tělo ztratí schopnost kontrolovat hladinu cukru v krvi. V důsledku toho jsou hladiny trvale zvýšené.

Chronicky vysoká hladina cukru v krvi nakonec způsobuje komplikace, jako jsou onemocnění ledvin, poškození nervů na rukou a nohou a ztráta zraku.

Lion's Mane může být prospěšná při léčbě cukrovky tím, že zlepšuje kontrolu hladiny cukru v krvi a snižuje některé z těchto vedlejších účinků.

Jedním ze způsobů, jak Lion's Mane snižuje hladinu cukru v krvi, je blokování aktivity enzymu alfa-glukosidázy, který štěpí sacharidy v tenkém střevě.

Když je tento enzym blokován, tělo není schopno trávit a vstřebávat sacharidy tak efektivně, což vede ke snížení hladiny cukru v krvi.

Kromě snížení hladiny cukru v krvi může extrakt z Lion's Mane snížit diabetickou bolest nervů v rukou a nohou.

Lion's Mane vykazuje potenciál jako léčebný doplněk při cukrovce, ale je zapotřebí dalšího výzkumu.

 

7. Může pomoci v boji proti rakovině

Rakovina vzniká, když dojde k poškození DNA a buňky se nekontrolovaně dělí a množí.

Některé výzkumy naznačují, že houba Lion's Mane má díky několika svým jedinečným sloučeninám schopnosti bojovat proti rakovině.

Když se totiž extrakt z Lion's Mane smíchá s lidskými rakovinnými buňkami ve zkumavce, způsobí, že rakovinné buňky rychleji odumírají. To bylo prokázáno u několika typů rakovinných buněk, včetně buněk rakoviny jater, tlustého střeva, žaludku a krve.

Nejméně jedna studie však tyto výsledky nedokázala zopakovat, takže je třeba provést další studie.

 

8. Snižuje zánět a oxidační stres

Předpokládá se, že chronický zánět a oxidační stres jsou příčinou mnoha moderních onemocnění, včetně srdečních chorob, rakoviny a autoimunitních poruch.

Výzkum ukazuje, že Lion's Mane obsahuje silné protizánětlivé a antioxidační sloučeniny, které mohou pomoci snížit dopad těchto onemocnění 

Jedna studie zkoumající antioxidační schopnosti 14 různých druhů hub dokonce zjistila, že Lion's Mane má čtvrtou nejvyšší antioxidační aktivitu, a doporučila, aby byl považován za dobrý zdroj antioxidantů ve stravě.

K určení potenciálních zdravotních přínosů u lidí je třeba provést další studie, ale výsledky laboratorních studií jsou slibné.

9. Posiluje imunitní systém

Silný imunitní systém chrání tělo před bakteriemi, viry a dalšími původci nemocí.

Naopak slabý imunitní systém vystavuje tělo vyššímu riziku vzniku infekčních onemocnění.

Imunitně posilující účinky hub z Lion's Mane jsou velmi slibné, ale tato oblast výzkumu se stále vyvíjí.

 

Bezpečnost a vedlejší účinky

Žádné studie u lidí nezkoumaly vedlejší účinky houby Lion's Mane nebo jejího extraktu, ale zdá se, že jsou velmi bezpečné.

Kdo je však alergický nebo citlivý na houby, měl by se Lion's Mane vyhnout, protože se jedná o druh houby.

Byly zdokumentovány případy, kdy lidé po kontaktu s houbami z Lion's Mane měli potíže s dýcháním nebo kožní vyrážky, což pravděpodobně souviselo s alergiemi.

 

Podtrženo a sečteno

Bylo prokázáno, že houba Lion's Mane a její extrakt mají řadu zdraví prospěšných účinků.

Výzkum zjistil, že Lion's Mane může chránit před demencí, zmírňovat mírné příznaky úzkosti a deprese a pomáhat napravovat poškození nervů.

Má také silné protizánětlivé, antioxidační a imunitu posilující schopnosti a bylo prokázáno, že u zvířat snižuje riziko srdečních onemocnění, rakoviny, vředů a cukrovky.

 

CHCI ZKUSIT ÚČINKY LION'S MANE