THCa vs THC. Jaké jsou rozdíly?

THCa vs THC; Jaké jsou rozdíly?

 I když nejste velcí znalci konopí, je pravděpodobné, že o THC jste už někdy slyšeli. Tetrahydrokanabinol (THC) je chemická sloučenina odpovědná za psychoaktivní účinky spojené s užíváním konopí a v závislosti na přesném druhu použitého konopí může být jedním z nejhojnějších kanabinoidů přítomných v produktu. Existují dokonce rostliny konopí, které kultivátoři speciálně vyšlechtili pro účel vývoje velmi vysokých hladin THC. A přesto, pokud byste žvýkali listy čerstvého konopí s vysokým obsahem THC, necítili byste nic.

Proč?

V surovém rostlinném materiálu není téměř žádné THC, bez ohledu na to, o jak silnou odrůdu konopí se jedná.

 

Co je THCa?

Všechny hlavní kanabinoidy přítomné v konopí pocházejí z „matky všech kanabinoidů“ - kyseliny kanabigerolové (CBGA). Jak rostlina konopí dozrává, CBGa se přeměňuje (syntetizuje) na kombinaci tří hlavních prekurzorových sloučenin kanabinoidů: kyselina tetrahydrokanabinolová (THCa), kyselina kanabidiolová (CBDa) a kyselina kanabichromenová (CBCa).

 cbga-thca-thc(002)1579517924125

přeměna kyseliny kanabigerolové (CBGa) na kyselinu tetrahydrokanabinolovou (THCa) na tetrahydrokanabinol (THC)

 

THCa je předchůdcem psychoaktivní sloučeniny THC. K výrobě THC musí být rostlinný materiál konopí vystaven teplu nebo jiné hnací síle, která je schopna zahájit tepelnou dekarboxylaci - proces, kterým THCa ztrácí svou kyselou karbonylovou skupinu, aby se stala THC. Proto byste nic necítili, kdybyste žvýkali čerstvě sklizené konopí.

Konopí je při použití schopné produkovat omamné účinky, protože nejběžnějšími způsoby konzumace konopí jsou kouření, inhalací, pečení a další. Všechny tyto způsoby jsou dostatečně silné, aby mohly nastartovat proces a transformovat THCa na více opojné THC.

 

THCa syntetizace na THC

Vzhledem k tomu, že THCa je předchůdcem THC, je stále důležitým kanabinoidem, který je třeba brát v úvahu při stanovení kvality odrůdy. 

Jednou z nejpoužívanějších metod měření síly konopí je plynová chromatografie. V této metodě je na testovaný konopný materiál aplikováno dostatek tepla, aby se dekarboxylovalo přítomné THCa a vzniklo THC. Protože účinnost se obvykle vyjadřuje v procentech THC, měla by být tato metoda teoreticky schopna přímo určit sílu konopí. Toto zahřívání a následná dekarboxylace však způsobí, že rostlinný materiál ztratí znatelné množství váhy. Aby bylo možné přesně určit celkový obsah THC v surovém konopí, je třeba toto zohlednit při výpočtech. Obecný vzorec pro výpočet vypadá takto:
THC celkem = (% THCa) x [konečná hmotnost / počáteční hmotnost] + (% THC).

Tento vzorec poskytuje dobrý odhad celkového přítomného množství THC v surovém stavu konopí. Výsledné množství se také označuje jako maximální množství THC protože, v praxi se běžnými způsoby užití konopí nesyntetizuje veškeré THCa na THC. Skutečné spotřebované množství THC je těžké odhadnout, ale podle dosavadních studií se 30-70 % THCa v procesu konzumace nepřemění na THC.

 

Potenciální výhody THCa

Díky své nepsychoaktivní povaze THCa působí na kanabinoidní receptory v těle méně než THC. To však neznamená, že THCa nemá žádné důležité účinky. Ve srovnání s THC bylo provedeno relativně málo studií o potenciálním terapeutickém využití THCa. Ovšem podle předběžných studií a neoficiálních zpráv se THCa spojuje s těmito terapeutickými výhody:

  • protizánětlivé účinky při léčbě artritidy a lupusu
  • neuroprotektivní účinky užitečné při léčbě neurodegenerativních onemocnění
  • antiemetické účinky v boji proti nevolnosti a ztrátě chuti k jídlu
  • antiproliferativní účinky, zaznamenané ve studiích rakoviny prostaty

Neoficiální důkazy také naznačují, že THCa může pomáhat při léčbě nespavosti, svalových křečí, bolesti a dalších souvisejících příznaků, ačkoli potvrdit tato  tvrzení musí vysoce kvalitní vědecký výzkum.

 

Způsoby konzumace THCa

Z důvodu že se THCa po vystavení teplu přeměňuje na THC, zůstává v konopných produktech konzumovaných kouřením, vapováním, vařením či pečením relativně malé množství THCa. Jedním z nejoblíbenějších způsobů konzumace THCa je odšťavňění surového konopí. 

Konopné šťávy se stávají novým trendem a pomalu si začínají hledat místo v nabídkách moderních konopných obchodů a kaváren. 

Příprava konopné šťávy je jednoduchá. Je to v podstatě stejný postup jako při výrobě šťávy z kapusty, ale místo tradičních listů kapusty se používají listy konopí. Vzhledem k tomu, že v tomto procesu není konopí vystaveno zahřívání, může se z konopných listů extrahovat THCa, aniž by došlo k přeměně velkého množství na THC. Takto si mohou spotřebitelé užívat THCa pro léčebné nebo terapeutické účely, aniž by dosáhli „high“ stavů.

Existují také surové konopné tinktury a surové konopné produkty, které lze zakoupit předem vyrobené a které obsahují vysoké hladiny THCa a dalších surových kanabinoidů. Výhodou těchto produktů je, že jsou označeny přesnými informacemi o dávkování, takže uživatelé přesně vědí, kolik THCa (plus dalších kanabinoidů) konzumují. U vlastní výroby konopných šťáv nelze přesně odhadnout kolik, kterých kanabinoidů uživatel spotřebuje.